2012. július 23., hétfő

Kedd - Duna, hidak és hídmesterek, víz

A múlt héten táborozóink a keddi napot szerették legjobban, így nagyon vártuk, hogy e héten is olyan sikeres lesz-e. Hát az lett!

Mielőtt bementünk volna Fazekas Jánoshoz, a Lánchíd és az Alagút hídmesteréhez, Mosonyi Alíz: Mesék Budapestről könyvéből Budapesti, az utolsó budapesti sárkány történetét elolvastuk - csak hogy tudjuk, ki lakik az Alagútban.


Aztán bent, a hídmesteri irodában rengeteg érdekességet hallhattunk a Lánchídról: a szerkezetéről, a II. világháborús károkról (a budai lánckamrában beázott robbanószer miatt féloldalas sérüléséről), a láncszemek terhelési próbájáról, és a hídpénz és alagútdíj érméit is megnézhettük. 







A Lánchíd alapkamrájába csak a legidősebbek mehettek be, hiszen ez 20m-re van a felszín alatt, ahova létrán lehet lejutni.








Az Erzsébet híd rejtett zugaiba már mindenki bejöhetett, a legkisebbek is. A kábelkamra látványa lenyűgöző, ahogy a kábelek szétfeszülnek. De a híd szerelőjárata még nagyobb érdeklődést váltott ki: mindenki kipróbálhatta ügyességét és bátorságát - és persze a hídra rakódó por és füstgázlerakódás miatt fekete lett a kezünk.

Fotó: Szefcsik Zsolt

Fotó: Szefcsik Zsolt

Fotó: Szefcsik Zsolt - fia, Boldizsár volt a legkisebb hídmászó
Délutáni programunk a hídépítés volt. A világ hídjairól vetített összefoglaló inspirációként szolgált (köztük kedvenc mérnök-építészem, Calatrava zseniális hídjai). Aztán irány az asztal - ahogy múlt héten is mindenki nekiállt kitalálni, milyen anyagokból milyen hidat szeretne/tudna elkészíteni. Érdekes, hogy e héten a táborozók jó része a fakockák stabilitására épített. Egyedül vagy párban szépen készültek a hidak...













Fél 5 tájban a szülők is megérkeztek, és szemlélték a végső (vagy nem végső) munkálatokat.


Legtöbben csak másnapra készültek el (a csiríznek is meg kellett száradnia), de Soma és Soma már aznap este büszkék lehettek lánchidukra:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése