2012. július 23., hétfő

Csütörtök - Budai Vár

Kincskereső csapatjátékunk végigvitte kalandozótársainkat a Budai Várnegyed polgárvárosi részein.
Megint három csapatunk lett - térképen bejelölt pontokat kellett érinteniük és a kapcsolódó kérdésekre a válaszokat megadni. (Bécsi kapu és török kor, Mária Magdolna és Nagyboldogasszony templomok, gótikus ülőfülkék, átalakuló házak a Vörös Sün példáján, várossziluett) (Egy esküvői pár fotózása egy kicsit elvonta figyelmünket, de aztán visszatértek a lányok a feladatokhoz.)



A Labirintusban ismét nagyobb izgalmat váltott ki a Drakulához kapcsolódó hiedelem és a kínzókamra, mint a vár geológiai érdekességei. Érthető: mégiscsak nyári táborban és nem iskolában, és mégiscsak gyerekek vagyunk! (mármint rajtam és Magdin kívül - bevallom, engem továbbra is a márga és mészkő rétegek tudnak lázba hozni!)





Délután előkerültek a külföldi utazók leírásai is - rövidebben, mint múlt héten, és mivel kisebbek voltak táborozóink, saját felolvasásomban - ami alapján végigkövettük a várnegyed és a Budavári Palota fejlődését. Most is a szőlőskertek uzsonnánkká váltak, amint beépültek a váralji területek (Víziváros, Rácváros, Újlak, Krisztinaváros).



A Budai Vár kapcsán beszéltünk a haditechnika fejlődésével együtt kialakuló várépítés korszakairól.    Soma és Fanni feladata különböző erősségű várak építése volt (lakótorony, sima fal, dupla fal földkitöltéssel, ahol a földet kreppapírral helyettesítettük, erőd), míg a többiek katapult-készítésbe kezdtek és a lövedékeket tökéletesítették. (a katapult ötletet itt találtam)

  



Hamarosan felsorakoztak a támadó haderők, és próbálták a várakat, falakat lerombolni. Kevés sikerrel - a várak ellenálltak a lövéseknek, a katapult lövedékek nem bizonyultak elég tömegűnek. Így aztán néhányan a támadók soraiból a védőkhöz csatlakoztak, hogy a sérüléseket folyamatosan kijavítsák.







Milán a történeti katapult rajzot látva csinált egy "igazi" lövőeszközt is, és persze a lövedék veszélyességére is voltak ötletei.



Néhányan a katapult más hasznát is megtalálták ám, pl. szőlőevésben is igen hasznos tud lenni :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése